Niedobór magnezu objawia się często złym samopoczuciem, płytkim snem lub częstymi skurczami. To tylko kilka z wielu objawów. Sprawdź czy możesz mieć niedobór magnezu. Jak radzić sobie z niedoborem magnezu? W jakich produktach znajduje się najwięcej magnezu?

Objawy niedoboru magnezu

Jeśli zauważysz u siebie poniższe objawy, to znak, że może brakować Ci magnezu:

  • Ogólne osłabienie
  • Bóle i zawroty głowy
  • Rozdrażnienie
  • Wypadanie włosów
  • Osłabione paznokcie
  • Częste skurcze
  • Drganie powiek
  • Kłopoty z pamięcią

Komu może brakować magnezu

Szczególnie narażeni na niedobór magnezu są:

  • Osoby, które często się stresują
  • Osoby, które wykonują ciężką pracę fizyczną na co dzień
  • Kobiety w ciąży
  • Osoby, które stosują restrykcyjne diety odchudzające
  • Osoby, które ciężko pracują umysłowo

Czynniki wpływające na niedobór magnezu:

  • Zła dieta
  • Stres
  • Stosowanie antykoncepcji hormonalnej
  • Zbyt małe wchłanianie magnezu, które jest spowodowane poprzez niskie stężenie potasu w surowicy bądź przewlekłe biegunki
  • Zbyt mała ilość przyjmowanego magnezu
  • Wydalanie dużej ilości magnezu z moczem – jest to spowodowane nadużywaniem alkoholu, zbyt dużej ilości spożywania kawy lub zażywaniem leków moczopędnych.
  • Wzmożona aktywność seksualna

Korzyści jakie niesie za sobą spożywanie magnezu

  • Polepsza pracę szarych komórek
  • Zmniejsza ryzyko zawału serca
  • Wspomaga układ odpornościowy
  • Poprawia trawienie
  • Zmniejsza ryzyko cukrzycy u depresji
  • Buduje kości i zęby w połączeniu z witaminą D i wapniem
  • Wspomaga leczenie kontuzji
  • Reguluje pracę tarczycy
  • Chroni organizm przed szkodliwym ołowiem, kadmem czy rtęcią
  • Hamuje powstawanie kamieni w nerkach
  • zapobiega stanom zapalny, związanym z niektórymi rodzajami raka
  • łagodzi bóle menstruacyjne
  • poprawia pamięć i koncentrację

Produkty bogate w magnez

Produkty, które zawierają naturalne źródło magnezu:

  • Kakao
  • Orzechy
  • Ciemne pieczywo
  • Kasza gryczana
  • Czekolada
  • Owoce morza
  • Szpinak
  • Ryby
  • Jajka
  • Sery żółte
  • Ryż
  • Banany
  • Mleko
  • Natka pietruszki
  • Biała fasola
  • Wysoko zmineralizowane wody
  • Płatki owsiane

Dzienne zapotrzebowanie na magnez:

  • Niemowlęta – 30mg
  • Dzieci do 3 roku życia – 80mg
  • Dzieci między 4 a 8 rokiem życia – 130 mg
  • Dzieci w wieku 9 – 13 lat -240mg
  • Chłopcy od 14 roku życia oraz mężczyźni – 400 – 420mg
  • Dziewczynki od 14 roku życia oraz kobiety – 310 – 360mg