Dziś, wiele osób twierdzi, że czas “płynie” szybciej niż kiedyś. Stwierdzenie to jest dość zastanawiające i mało prawdopodobne, jednakże okazuje się, że ma ono swoje uzasadnienie.

Dlaczego? Trudno sprzeciwić się argumentom takim jak: “Kiedyś każdy miał chwilę czasu dla siebie, miał czas dla bliskich. Dziś, wszystko kręci się wokół pracy i pieniędzy, a sytuacja na świecie przypomina wyścig szczurów”. Czy nie ma w tym prawdy? Oczywiście, że jest. Co więcej, ten zauważalny pośpiech jest źródłem wielu zmian w życiu ludzi. Jedną z nich jest całkowita modyfikacja nawyków żywieniowych.

Kiedyś, obiad w domu był czymś naturalnym. Po pracy, trzeba było wziąć się za gotowanie. Później, w gronie najbliższych, konsumowało się posiłek i wracało do innych obowiązków bądź odpoczywało. Obecnie, sytuacja wygląda inaczej. Młodzież jada głównie w barach szybkiej obsługi. Dorośli również nie gotują w domu, tylko wolą kupić obiad czy podwieczorek w tańszej bądź droższej restauracji. Taki tryb życia jest nie tylko niekorzystny dla naszego organizmu, ale również dla relacji między członkami rodziny, przyjaciółmi. Jeśli uważasz, że w Twoim przypadku również króluje “kuchnia” fast food, postaraj się to zmienić. Jak? Zmień fast food na slow food, to proste!

Nie wiesz czym jest slow food? Najprościej rzecz ujmując, jest to całkowite przeciwieństwo “ideologii” barów szybkiej obsługi, restauracji takich jak McDonald’s czy np. KFC. Slow food jest to organizacja, która promuje zdrowe i tradycyjne posiłki bazujące na naturalnych składnikach. Stowarzyszenie to zostało założone w latach 80 XX w. Dziś, obejmuje już 50 krajów całego świata i zrzesza blisko 100 tys. osób. Jak widać, zwolennicy tradycyjnego gotowania rosną w siłę i próbują powiedzieć całemu światu, że fast food to zwykła trucizna, to źródło chorób – otyłości, miażdżycy, cukrzycy itd. Slow food podkreśla, że podczas jedzenia posiłków ważne jest to, by delektować się nimi, by zastanowić się nad ich smakiem, kompozycją ziół, przypraw. Bogactwo smaku, jakiego dostarcza nam tradycyjna kuchnia, bez względu na region świata, to coś, co można niemalże celebrować.

Chodzi przecież o to, by jedzenie było dla nas taką samą przyjemnością jak przyrządzanie go. Poza tym, kiedy samodzielnie przygotowujesz posiłki, dokładnie wiesz, co jesz. W przypadku fast foodów jest zupełnie odwrotnie. Tutaj, możesz mieć jedynie pewność, że nie spożywasz nic naturalnego, czyli jesz coś, co szkodzi Twojemu zdrowiu.

Czy warto zatruwać samego siebie? Czy warto narażać swój organizm na choroby? Spróbuj zmienić nawyki żywieniowe. Zadbaj o siebie i jedz zdrowo, tradycyjnie. Nie rezygnuj z gotowania posiłków w domu.

Slow food kontra fast food. Niech wygra lepszy!