Miażdżyca – cichy zabójca

Miażdżyca to choroba, która zbiera wielkie i właściwie wciąż coraz większe żniwo. Można pokusić się o stwierdzenie, że to cichy zabójca. Otóż rozwija się po cichu, aż nagle atakuje w postaci zawału serca lub udaru mózgu. A wszystko przez cholesterol o który po prostu wystarczy dbać.

Cholesterol

Cholesterol to tłuszcz, który stanowi niezbędną do funkcjonowania substancję. Powinien on jednak występować w określonej liczbie, aby nie stać się szkodliwym zamiast pomocnym. Gdy występuje go za wiele grozi to miażdżycą. W celu zbadania poziomu cholesterolu wystarczy oddać krew do badania.

Cholesterol HDL, cholesterol LDL, cholesterol całkowity

Cholesterol HDL nazywany dobrym cholesterolem to lipoproteiny o wysokiej gęstości, które gromadzą tłuszcze i przenoszą je do wątroby, gdzie zostają właściwie wykorzystane. Im wyższy poziom HDL, tym lepiej, jego normy wynoszą od 40 do 70 mg. Cholesterol LDL nazywany złym cholesterolem to lipoproteiny o niskiej gęstości, które przenoszą tłuszcze do różnych komórek. Im wyższy poziom LDL, tym gorzej, jego normy wynoszą od 130 do 160 mg. Cholesterol całkowity to stosunek HDL do LDL. Im wyższy poziom cholesterolu całkowitego, tym gorzej, jego normy wynoszą od 140 do 200 mg.

Miażdżyca

Miażdżyca to choroba, która powstaje w wyniku niewłaściwego stężenie cholesterolu we krwi. Otóż tłuszcz ten zapycha naczynia krwionośne utrudniając przepływ krwi. W najgorszych przypadkach kończy się to tragicznie, bo zawałem serca lub oraz udarem mózgu. Zawał serca polega na jego niedotlenieniu przez niedopływanie do niego krwi. Udar mózgu polega albo na niedotlenieniu mózgu przez niedopływanie do niego krwi, albo zalaniu go krwią przez niedopływanie od niego krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *