Lampka czerwonego wina i jej wpływ na nasz organizm

Ze szkodliwego wpływu alkoholu na nasze zdrowie zdajemy sobie sprawę wszyscy: obniża naszą odporność, wypłukuje z organizmu cenne składniki, ma negatywny wpływ na prawidłowe działanie praktycznie każdego ludzkiego organu. Jednak istnieje pewien wyjątek od tej reguły. Mowa o czerwonym winie, którego regularne spożywanie, w niewielkich ilościach, jest wręcz wskazane, a lista zalet – intrygująco długa.

 

Francuski paradoks

Naukowcy od lat zaprzątają sobie głowę tzw. francuskim paradoksem, który objawia się tym, że Francuzi żyją wyjątkowo długo, mimo generalnie niezdrowej diety, składającej się w dużej mierze z tłustych potraw i spożywaniu znacznych ilości alkoholu. Wiele wskazuje na to, że jest on związany z czerwonym winem, którego Francuzi wypijają najwięcej na świecie, a konkretnie w organicznym związku chemicznym kryjącym się pod nieco zagadkową nazwą ? resweratrol.

 

Resweratrol ? eliksir młodości

Resweratrol jest substancją zawartą przede wszystkim w winogronach, szczególnie w skórkach ciemniejszych odmian. W trakcie fermentacji owoców dostaje się on do trunku, przez co, w szczególności wina czerwone, zawierają spore jego ilości. Na czym polega szczególne działanie wspomnianej substancji? Badania potwierdziły, że resweratrol  wykazuje silne działanie antynowotworowe, hamuje rozwój szkodliwych komórek i przede wszystkim opóźnia starzenie organizmu.  Ponadto obniża poziom stresu oraz zmniejsza uszkodzenia na poziomie DNA.

 

Inne prozdrowotne właściwości czerwonego winawine-glass-951312_960_720

Obecność wspomnianego resweratrolu i korzyści z nim związanych, nie wyczerpuje listy pozytywnych oddziaływań wina na nasz organizm, które ponadto:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • usprawnia działanie układu krążenia, przez co osoby spożywające regularnie czerwone wino, rzadziej zmagają się z chorobami serca,
  • poprawia pamięć ? udowodniono, że osoby spożywające regularnie wino w rozsądnych ilościach, zapamiętują więcej słów,
  • zmniejsza ryzyko raka,
  • ma dobry wpływ na zdrowie naszych zębów, ponieważ zawarte w nim antyoksydanty opóźniają rozwój bakterii w jamie ustnej,
  • zapobiega powstawaniu cukrzycy,
  • pozytywnie wpływa na trawienie,
  • wzmacnia naszą odporność

 W jakich ilościach?

Mimo szeregu korzyści, nie wolno zapominać, że czerwone wino to alkohol i spożywanie go w nadmiarze wiąże się z tak samo niekorzystnym działaniem, jak w przypadku innych trunków. Zalecana i bezpieczna dawka to lampka wina dziennie w przypadku kobiet i maksymalnie dwie w przypadku mężczyzn.

 

Czerwone wino działa niczym eliksir młodości, a jego spożywanie przynosi organizmowi cały szereg korzyści. Jeżeli będziemy spożywać je regularnie i, co ważniejsze, z umiarem (!), nasze ciało z całą pewnością to odczuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *