Polacy uwielbiają herbatę  – do jej regularnego spożywania przyznaje się aż 98 procent z nas. Jednak herbata, herbacie nierówna – istnieje wiele jej gatunków, które różnią się smakiem, działaniem oraz właściwościami zdrowotnymi. Która z herbat jest najzdrowsza?

Czarna herbata

Czarna herbata to najczęściej spożywany gatunek herbaty – jej sprzedaż stanowi aż 90% ogólnej  sprzedaży w krajach zachodnich. Najlepsze właściwości zachowuje przy parzeniu w temperaturze 100°C. Zawarta w niej kofeina pobudza organizm przez dłuższy czas, teaflawina natomiast poprawia funkcjonowanie mózgu oraz zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. Zawarte w niej falawanoidy wzmacniają naczynia krwionośne, a fluor chroni zęby przed próchnicą.

Zielona herbata

Być może najzdrowszy rodzaj herbaty, który swoje optymalne właściwości wykazuje przy parzeniu – w zależności od gatunku – w temperaturze 60-90°C.  Napar taki działa pobudzająco i relaksująco. Pobudza trawienie oraz obniża ciśnienie krwi. Podobnie jak jej czarny odpowiednik, wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia stan jamy ustnej, a wysoka zawartość witaminy E sprawia, że regularnie spożywana spowalnia procesy starzenia organizmu.

Czerwona herbata

Jest to rodzaj herbaty znany przede wszystkim ze swoich odchudzających właściwości. Badania wykazały, że napar tego typu skutecznie reguluje przemianę materii, przyspiesza metabolizm oraz  poprawia pamięć i nastrój. Ponadto wykazuje silne właściwości detoksykacyjne.

Biała herbata

Jej parzenie powinno odbywać się w temperaturze 85-90°C. Na tle innych herbat, oprócz smaku, wyróżnia ją wysoka zawartość witaminy C, która wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Zawartość kofeiny także jest w jej przypadku wyższa, przez co jeszcze w większym stopniu pobudza i wzmacnia koncentrację. Zawartość związków antyoksydacyjnych obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, a przez bogactwo polifenoli zasłużenie zyskała sobie miano istnego „eliksiru młodości”.

Jak widać, bez względu na to, który rodzaj herbaty wybierzemy, każdy z nich wykazuje bardzo korzystne działanie dla naszego organizmu. Dlatego też be żadnych obaw możemy delektować się jej smakiem.