Istnieje wiele zdrowych roślin, które stanowią źródło zdrowia. Ale istnieje też kilka takich roślin, które okazują się prawdziwymi bombami zdrowia. Jagody goji należą właśnie do takich roślin. Nie na darmo nazywa się je jagodami długowieczności.

Czym są jagody goji?

Kolcowój chiński oraz kolcowój pospolity, zwany też kolcowojem tybetańskim, to gatunki roślin, które uprawia się w Europie, Ameryce i Azji, choć pochodzą z Azji, a ściślej z terenów Chin, Japonii, Korei, Mongolii i Tajwanu. Mierzące od 1 do 2 metrów rośliny składają się z korzenia, pokrytych cierniami łodyg, owalnych liści, dzwonkowatych kwiatów, podłużnych owoców i nerkowatych nasion. To, co najbardziej wszystkich interesuje w kolcowoju to owoce, które zwie się jagodami goji lub po prostu goji – chodzi jednak tylko o owoce kolcowoju pospolitego/tybetańskiego. Kolcowój należy do tej samej rodziny roślin co papryka, bakłażan, pomidor, czy ziemniak. Jagody goji uchodzą za tak zwaną super żywność. Odkryto, że zawierają w sobie następujące składniki pokarmowe: 6 witamin, 11 mikroelementów, 22 pierwiastki, 18 aminokwasów, 8 polisacharydów, 6 monosacharydów, 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych, 5 karotenoidów i wiele innych pożytecznych związków. Za najbardziej cenne w jagodach goji uznaje się: magnez, wapń, żelazo, selen, potas, cynk, i witaminę C.

Jakie działanie mają jagody goji

Nie na darmo uznaje się jagody goji za cudotwórcze (sprawdź jagody goji w AleZielonySklep.pl). Jagody goji pomagają zachować zdrowie i urodę. Wśród najbardziej popularnych właściwości jagód goji wymienia się: możliwość powstrzymywania nowotworów, wzmacnianie odporności, obniżanie poziomu cukru, obniżanie poziomu cholesterolu, zapobieganie zawałom i udarom, regulowanie ciśnienia krwi, zachowanie sylwetki, i wiele, wiele innych.

Nowotwory a jagody goji

Wśród roślin, które potrafią działać silnie antyrakowo wymienia się owoce jagodowe oraz owoce cytrusowe. Owoce cytrusowe to między innymi grejpfruty, pomarańcze, cytryny, limonki, mandarynki, mango i figi, z kolei owoce jagodowe to na przykład maliny, jeżyny, borówki, jagody, poziomki i jagody goji. Dlaczego jagody goji aż tak bardzo pomagają w zwalczaniu nowotworów? Po pierwsze dlatego, że zawierają magnez, wapń, żelazo i selen, a także wiele witamin oraz makroelementów i mikroelementów, poprzez co budują system odpornościowy, bo powodują wytwarzanie się zdrowych komórek walczących z chorymi komórkami. Po drugie dlatego, że zawierają antyoksydanty, które nie tylko wpływają na urodę, ale też na zdrowie, bo przestrzegają przed wolnymi rodnikami, w których co prawda nie muszą, ale mogą tworzyć się komórki nowotworowe.

Inne działania jagód goji

Jagody goji wpływają bardzo korzystnie na układ krążenia. Poprzez to, że zawierają β-sitosterol i kompleks polisacharydowy LBP, obniżają zły cholesterol i podwyższają dobry, czyli wyrównują poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Kompleks polisacharydowy LBP pomaga także na wychwytywanie glukozy w tkankach, a więc wyrównuje poziom glukozy i zapobiega cukrzycy. Bogata zawartość korzystnych pierwiastków i związków reguluje ciśnienie krwi, podwyższając zbyt niskie i obniżając zbyt wysokie. Fakty te rzutują również na to, że spada ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu. Oprócz zdrowia, za pomocą zawartych w nich antyoksydantów, pozwalają zachować również urodę, w tym właściwą sylwetkę.